Mikrobiyolojik Test Nedir?

Kozmetik ürünlerde yapılması gereken testlerden biri de mikrobiyolojik testlerdir. Kozmetik ürünlerin mikrobiyal kirliliğini, mikroorganizma varlığını ve çoğalmasını belirlemek için başvurulan testlere “mikrobiyolojik test” denir.

Mikrobiyal kirlilik cilt enfeksiyonlarına veya başka sağlık sorunlarına neden olabileceğinden, kozmetik ürünlerin güvenliği sağlanmalıdır. Bu noktada devreye mikrobiyolojik testler girer. Firmalar ürünlerin imalat aşamasında ve son kullanıcıya ulaşmadan önce bu testleri yaparak ürün güvenliği ve kalitesi için gerekli çalışmalardan bir kısmını tamamlamış olur.

Mikrobiyolojik Test Nasıl Yapılır?

Mikrobiyolojik testler beş aşamadan oluşur: numune alımı, numunenin hazırlanması, analiz, parametrelerin incelenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi.

İlk aşama olan numune alımı aşamasında sorumlu kişi üründen bir miktar alır ve laboratuvara gönderir. Alınan numune uzmanlar tarafından uygun görülen herhangi bir yöntemle laboratuvar ortamında hazırlanır. Sonrasında mikrobiyal analize tabi tutularak mikrobiyal analizlerin varlığı inceleme altına alınır. Parametre incelemesi aşamasına ise numunedeki mikroorganizma sayısı, türü ve patojen mikroorganizmaların varlığı gibi faktörler incelemeye dahildir. Son aşama olan sonuçların değerlendirilmesi aşaması analiz sonuçları değerlendirmesini ve mikrobiyal kirlilik seviyesi tespitini kapsar. Bu çalışma sayesinde ürünün güvenliği ve kalitesi hakkında bir değerlendirme yapmak mümkündür.

Mikrobiyolojik Test Neden Yapılır?

Kozmetik ürünlerin imalat sürecindeki bir ihmalden veya hammadde ya da kullanıcı kontaminasyonu, koruyucu maddelerin etkisizliği, ambalajlama ve depolama koşulları gibi sebeplerden ötürü mikrobiyal bulaşma oluşabilir. Bu durum, ürünlerin güvenliğini ve kalitesini olumsuz etkiler.

Mikrobiyolojik testler sayesinde ürünlerin güvenli olup olmadığı açığa çıkar ve gerekli önlemler alınır. Kullanıcı sağlığını tehlikeye sokmamak adına imal edilen her ürün serisinde mikrobiyolojik testlerin yapılması zorunlu kılınmıştır.

Hangi Durumlarda Mikrobiyolojik Teste İhtiyaç Duyulmaz?

Çoğu durumda mikrobiyolojik testlerin yapılması gerekiyor olsa da, bazı istisnaları mevcuttur. Aşağıdaki koşulları sağlaması durumunda mikrobiyolojik testlerin yapılmasına gerek yoktur.

Fiziko-Kimyasal FaktörLimit DeğerÜrün
pH≤3,0Cilt Soyucu/Peeling (Glycolic asit içeren)
pH≥10,0Saç Kremleri
Ethanol ve Diğer Alkoller≥%20Saç Spreyleri,Tonikler,Parfümler
Dolum Sıcaklığı≥65,0 0CDudak nemlendiricileri,Rujlar,Krem allıklar
Solvent Alt Yapılı Ürünler Ojeler / Tırnak Ürünleri
Oksitleyici Ürünler Saç Boyaları
Aliminium chlorohydrate içeren ürünler≥%25Antiperspirants içeren ter önleyiciler

Kozmetik ürünlerinizin mikrobiyolojik testleri gerçekleştirmek ya da ilgili sorularınızın cevabını almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bilgi ve destek için bizimle iletişime geçin.

Kategoriler: Blog