GMP olarak bilinen İyi Üretim Uygulamaları kozmetik ürünlerin üretiminde uygulanan bir dizi kural ve prensiptir. İyi Üretim Uygulamalarının amacı kozmetik ürünlerin kaliteli ve güvenli bir biçimde imal edilmesini sağlamaktadır. Böylece bu uygulamalar, insan sağlığının korunmasına da katkıda bulunmaktadır.

Tüm imalat aşamalarını kapsayan bu uygulamaların bazı temel adımları bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Kalite Güvence Sistemi

Kozmetik ürün üreticileri, imalat sürecinin tümünde ürün güvenliğinin ve kalitesinin kontrol edildiği bir sistem kurmalıdır. Ayrıca bu sistemin takibini de sağlamalıdır.

  • Personel

İmalat sürecinde faaliyette bulunan personellerin gerekli eğitimi almış olması, hijyen kurallarına uyması, iş güvenliğinin sağlanması gibi faktörler bu başlık kapsamına girmektedir.

  • Tesis altyapısı

Tesiste yer alan havalandırma, su sistemi, aydınlatma gibi unsurların uygun koşullarda olması gerekmektedir.

  • Ekipmanlar

İmalat sürecinde kullanılan ekipmanların da hijyenik ve uygun olması gerekmektedir.

  • Depolar

Hammaddelerin, ambalajların vs. saklandığı alanlar ve bu alanlardaki saklama koşulları, hijyen önlemleri gibi unsurlar bu başlık altında incelenmektedir.

  • Girdi materyalleri

Kullanılan materyallerin dezenfeksiyonu, son kullanma tarihi gibi unsurları da incelemeye dahil olmalı ve uygun koşullara getirilmelidir.

  • İmalat

Kozmetik ürün imalat sürecini belirli prosedürlere uygun şekilde yürütmek gerekir.

  • Kalite Kontrol

Kozmetik ürünlerin imalat aşamasında ve son üründe gerekli kalite kontrollerinin yapılması gerekmektedir.

  • Dokümantasyon

Üretim sürecinin her aşamasına ilişkin kayıt tutulmalıdır. Bunlara prosedür ve talimat gibi unsurlar da dahildir.

İyi Üretim Uygulamalarının faydaları nelerdir?

İyi Üretim Uygulamaları (GMP) hem firma hem de tüketici açısından pek çok faydalara sahiptir. GMP sayesinde ürünler güvenli ve kaliteli şekilde üretilerek tüketicilerin sağlığı korunmuş olur. Kozmetik ürünün imalat süreci çok daha verimli ve etkin bir şekilde yürütülür. Ayrıca İyi Üretim Uygulamaları prensiplerine uymak, firma tarafından üretilen ürünlerin piyasadan geri çekilme riskini azaltır. Dolayısıyla tüketici güvenini de arttırır.

GMP’ye Uymak İsteyen Kozmetik Üreticileri Ne Yapmalıdır?

İyi Üretim Uygulamalarına uymak isteyen kozmetik üreticileri, GMP’nin yukarıda verilen temel prensiplerine özen göstermelidir. Bu bağlamda ekipmanlarını ve üretim tesisini GMP’ye uygun hale getirmek, personellerine gerekli eğitimleri sağlamak, kalite güvence sistemi kurmak ve imalat sürecine ilişkin tüm kayıtları tutmak gibi faaliyetleri yerine getirmelidir.

Türkiye’de kozmetik ürünlerin İyi Üretim Uygulamalarına uygun şekilde imal edilmesi konusu Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından denetlenmektedir. Dolayısıyla kozmetik ürünlerin TİTCK’ya kayıt yaptırarak gerekli belgeleri sunması da başka bir gerekliliktir. Kozmetik üreticileri TİTCK’ın yayınladığı “Kozmetik Ürünlerin İyi Üretim Uygulamaları Kılavuzu”nu inceleyerek yol haritalarını belirleyebilirler.

Söz konusu gereklilikleri yerine getirmek isteyen firmalar, bizimle iletişime geçerek GMP danışmanlığımızdan faydalanabilir, Sağlık Bakanlığının internet adresinde firmalarının listelenmesini sağlayabilirler.

Bilgi ve destek için bize ulaşın.

Kategoriler: Blog